Kupowanie owoców i warzyw 

Truskawki w marcu czy pomidory zimą? W supermarketach wszystko jest teraz dostępne i wiele osób nawet nie myśli o tym, skąd biorą się świeże produkty na sklepowych półkach. Jest to bardzo wygodne jednak, ale jak wszystko ma to swoje wady. W naszym kalendarzu sezonowym podpowiemy Ci, które warzywa i owoce powinieneś kupić i kiedy.

Warzywa i owoce na półkach supermarketów poza sezonem pochodzą albo z ogrzewanych szklarni, albo z krajów południowej Europy lub zza oceanu. Wysokie zużycie wody i energii podczas uprawy oraz długie trasy transportowe niszczą środowisko. Ponadto importowana żywność jest zwykle traktowana szkodliwymi pestycydami i konserwantami, aby mogła przetrwać transport.

Świeże, sezonowe warzywa na wagę.
fot. pixabay

Ponadto należy również zwrócić uwagę na:

  • Fakt, że owoc lub warzywo jest w sezonie, niekoniecznie oznacza, że ​​jest również uprawiany lokalnie. Dlatego podczas zakupów zawsze zwracaj uwagę na etykietę! Lepszy jest też dostęp do produktów pochodzenia polskiego. Ich trasy transportowe są często krótsze, a tym samym ich równowaga środowiskowa jest lepsza.

  • Wybieraj produkty ekologiczne. W przeciwnym razie narażasz się na działanie chemikaliów, nawet w przypadku owoców i warzyw hodowanych w warunkach domowych.

  • Ponadto ceny warzyw i owoców z polskich hodowli organicznych są nawet o 20 procent niższe w porównaniu z produktami z zagranicy.

  • Egzotyczne owoce, takie jak chociażby banany, nie kwitną w Europie Środkowej, więc zawsze pochodzą z odległych krajów. Musisz pamiętać o wszelkich czynnikach jakie są potrzebne, aby taki owoc lub warzywo mógł przebyć długą drogę w nienaruszonym stanie.

  • Kupuj owoce i warzywa bez dodatkowego opakowania. Tutaj chodzi głownie o plastikowe folie, jednak jeżeli masz do wyboru kupić chociażby marchewkę na wagę, a taką w siatce, zdecyduj się na tę luzem.

  • Kup tylko tyle świeżej żywności, ile możesz zjeść. Według aktualnych danych około jednej trzeciej całej żywności trafia do śmieci.

Jak rozpoznać w sklepie owoce i warzywa pochodzące z Polski/regionalne?

Polskie owoce i warzywa. Sezonowe produkty na wagę.
fot. pixabay

Pojęcia „regionalny” lub „z regionu” nie są chronione i nie są precyzyjnie zdefiniowane. Więc niekoniecznie produkt który ma wielkim literami zaznaczone, że pochodzi z „regionu” nie oznacza to, że pochodzi z okolicy. Najczęściej małym druczkiem dopisany jest kraj pochodzenia. Czytaj etykiety dokładnie, zwracaj uwagę na informacje pisane przy cenach owoców i warzyw. Producent, a w przypadku świeżej żywności, hodowca, ma obowiązek udostępnić do wiedzy konsumenta wszystkie informacje związane z warunkami hodowli i z miejscem pochodzenia. W przypadku nieścisłości można również zapytać w supermarkecie.

Oto lista owoców i warzyw, które zimą możesz dostać w sklepach i nie mieć wątpliwości, czy ich uprawa w Polsce jest możliwa.

Owoce – tutaj lista jest niestety krótka:

  1. Jabłka
  2. Gruszki

Warzywa:

  1. Cykoria
  2. Kapusta pekińska
  3. Ziemniaki
  4. Dynia
  5. Marchewki
  6. Pasternak
  7. Rzodkiewka
  8. Burak
  9. Czerwona kapusta
  10. Zielona kapusta
  11. Włoska kapusta- pomimo nazwy hodowana w Polsce
  12. Seler naciowy
  13. Seler korzeniowy
  14. Rzepa
  15. Cebula biała
  16. Cebula czerwona

Warto zwracać uwagę na porę roku podczas kupowania owoców i warzyw. Sezonowe produkty maja tę przewagę, że zwykle nie rosną w szklarni, a na zewnątrz, dzięki czemu mają dostęp do dużej ilości powietrza i światła słonecznego, co naprawdę ma olbrzymi wpływ na zwartość witamin i minerałów w ich składzie. Owoce hodowane w Polsce są zbierane w momencie kiedy faktycznie są dojrzałe, a nie odpowiednio wcześniej, żeby mogły przetrwać, niekiedy nawet kilkotygodniową podróż. Nie wspominając już w tym przypadku o dodatkowej chemii jaka jest pakowana w importowane warzywa i owoce, aby mogły jak najdłużej zachować świeżość i atrakcyjny wygląd.

Jeśli naprawdę chcesz kupić regionalne owoce i warzywa sezonu i zwracać uwagę na równowagę środowiskową, powinieneś kupować artykuły spożywcze w sklepach ekologicznych i ze zdrową „bio” żywnością lub na cotygodniowym targu, który z pewnością znajdziesz w każdym mieście. Tam możesz skontaktować się bezpośrednio z hodowcą, jeśli masz jakiekolwiek pytania. Takim działaniem nie tylko wzmocnisz gospodarkę, ale również będziesz wspierał lokalne biznesy, co w dzisiejszych czasach i obecnej sytuacji jest niezwykle ważne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here