Ogłaszam #słodki poniedziałek. Co tydzień (no może z małymi wyjątkami) przyniosę Wam przepis na małe, słodkie co nieco. Dlaczego akurat poniedziałek? Odpowiedź na to pytanie jest niemalże oczywista: dzień święty święcić.

Nie, że święty, bo słodki, poniedziałek. O niedzieli mowa! Tradycyjnie, co niedzielę tuż po obiedzie wjeżdża na nasz stół ciasto i systematycznie mam zamiar dzielić się z Wami naszymi pomysłami na cotygodniowe rozpieszczanie podniebienia, a co!

Jak z kilku podstawowych produktów, które zapewne każdy z nas ma w kuchni i w bardzo krótkim czasie przygotować ciasto jakiekolwiek?
To proste! Przede wszystkim nigdy nie jest jakakolwiek, ba! ona zawsze jest idealnym pomysłem na niedzielny podwieczorek. W jakiejkolwiek postaci by nie była – zachwyca. Proszę państwa podano do stołu – SZARLOTKA.

składniki:

– 2 szklanki mąki,
– 150 g masła,
– 100 g cukru pudru,
– 1 jajo
– 2 łyżki śmietany 18%
– szczypta soli
– jabłka ( ich ilość uzależniona jest od wielkości naczynia, w którym będziemy piec ciasto)
– cynamon
– 2-3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  1. Jabłka: obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy „ogryzek”.
  2. Mąkę siekamy z masłem i dodajemy kolejno: cukier puder, jajo, śmietanę i szczyptę soli.
  3. Wyrabiamy ciasto i odkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
  4. Ciasto dzielimy na pół. Wałkujemy. Pierwszą połową ciasta wykładamy dno i brzegi formy do tarty, po czym układamy na niej połówki jabłek posypane odrobiną cukru i cynamonu. Drugą połową ciasta przykrywamy całość.
  5. Tak przygotowaną szarlotkę pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 160 stopni.

SMACZNEGO!

Bądź z nami bardziej:
FACEBOOK
INSTAGRAM