sernik na zimno z truskawkami (taki, że mniam i, że palce lizać też!)

x

Jako że ciasto to zawsze dobry pomysł, częstujemy Was dziś sernikiem na zimno z truskawkami w roli głównej, takim że palce lizać i talerze po zjedzonym cieście też!

Zostawiamy banalny, jednak bardzo czasochłonny przepis i życzymy smacznego!

SKŁADNIKI:

– około 1,5 kg truskawek,

– twaróg do sernika 1kg,

– trzy truskawkowe galaretki,

– jedną galaretkę o smaku owoców leśnych,

– około 500g ciastek czekoladowych (ja użyłam ciasteczek Belvita i te polecam),

– ok. 150g masła

v

PRZYGOTOWANIE:

  • Czekoladowe ciastka pokruszyć tak, by powstały jak najdrobniejsze okruchy, następnie wymieszać je z roztopionym wcześniej masłem. Tak przygotowaną masę wyłożyć na dnie tortownicy i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
  • Umyte i przekrojone na pół truskawki należy poukładać na ciasteczkowym „biszkopcie” tak, aby w całości go przykryły.
  • Następnie gotujemy galaretki (najlepiej 2 truskawkowe, do których dodamy nieco mniej wody niż na instrukcji znajdującej się na odwrocie opakowania –
    w naszym przypadku było to pół szklanki).
  • Tężejące galaretki mieszamy z twarogiem do serników tak, by powstała jednolita masa, po czym przelewamy ją do tortownicy zakrywając przy tym owoce.
  • Pozostałą część truskawek gotujemy tak długo, aż otrzymamy mus, który łączymy z galaretką (kolejną truskawkową, tą w proszku, prosto z opakowania) i odstawiamy do wystygnięcia. Warstwę ze schłodzonego musu przelewamy do tortownicy dopiero wtedy, kiedy całkowicie stężeje nam warstwa poprzednia.
  • Na koniec umieszczamy na blasze ostatnią już galaretkę – o smaku owoców leśnych – i voilà.

z

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *