Z wywalonym jęzorem i na ostatnią chwilę pędzę z przepisem, który powinniście zdążyć wrzucić do wielkanocnego koszyka. Jeśli nie – koniecznie zaserwujcie czekoladowe pyszności  jutro, z samego rana.

Te babeczki to nasz numer jeden, serwujemy je nie tylko na święta, a przy każdej możliwej okazji i bez okazji też. Jesteś czekoladowym łasuchem? To marsz do kuchni!

Składniki niezbędne do przygotowania babeczek:

  1. 3/4 szklanki mąki,
  2. 3/4 szklanki cukru,
  3. 140 g. masła
  4. 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady,
  5. 1/2 szklanki kakao
  6. 200 g. śmietany 18%
  7. 2 duże jajka
  8. 1/2 łyżeczki sody
  9. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  10. odrobina aromatu waniliowego
  11. szczypta soli
  12. garść rodzynek lub suszonej żurawiny
  13. 50 ml. whisky

Przygotowanie:

  1. W niewielkim garnku roztapiamy masło z czekoladą, kiedy składniki się rozpuszczą należy zdjąć garnek z ognia i odstawić do wystygnięcia. Do chłodnych składników dodajemy kakao. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy.
  2. Mąkę przesiewamy, łączymy z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  3. Do jajek dodajemy cukier, aromat waniliowy i sól, dokładnie mieszamy.
  4. Tak przygotowane składniki łączymy w jedną masę. Na koniec dodajemy przesiąknięte alkoholem rodzynki lub żurawinę.
  5. Ciasto przekładamy do foremek (osobiście posiadam foremki silikonowe, które przed pieczeniem delikatnie smaruję odrobiną masła i posypuję mąką – w ten sposób łatwiej wyciągnąć ciastka z foremek). Babeczki pieczemy ok. 20 -21 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg).
  6. Po wystygnięciu dekorujemy babeczki. Oczywiście czekoladą!

1

A jedzenie umilamy słodkimi napisami, pysznych świąt!

2

Przy okazji nowego wpisu: życzymy Wam miłości, która na nowo rodzi się i rozkwita każdego dnia!