Niedziela bez ciasta jest jak sobota bez odgruzowywania całotygodniowego bałaganu – niepełna. Spieszę więc z przepisem superłatwym i superszybkim w przygotowaniu, abyście spełniły swój obywatelski obowiązek i, jak na rasową kurę domową przystało, upiekły co nieco do kawy, ale żebyście się przy tym nie napracowały, bo jak głosi stare porzekadło: niedzielna praca (…) się nie opłaca, no!

Składniki na ciasto:
250-300 g mąki,
150 g cukru,
1 jogurt naturalny (mały),
3 jajka,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1/4 kostki masła,
40 g oleju słonecznikowego,
odrobina aromatu waniliowego,
szczypta soli,
owoce (osobiście wypróbowałam wersję z jabłkami i ze śliwkami, i tę drugą polecam zdecydowanie bardziej)

Składniki na kruszonkę:
100 g masła,
około 7 łyżek cukru,
około 10 łyżek mąki

Przygotowanie:

  1. Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem, po czym dodajemy resztę składników “na ciasto” i ponownie miksujemy. Tak przygotowaną masę przelewamy na, wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną kaszą manną, blachę (tortownicę).
  2. Owoce kroimy w półksiężyce i układamy ciasno na blasze. Jeśli decydujemy się na jabłka – należy je wcześniej obrać ze skórki.
  3. Składniki na “kruszonkę” łączymy ze sobą. Kruszonką posypujemy ciasto.
  4. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut do godziny. Gotowe.


P.S. Jeszcze ciepłe ciasto, podane w towarzystwie szklanki zimnego mleka, smakuje podwójnie pysznie! 🙂 SMACZNEGO

Bądź z nami bardziej:
FACEBOOK
INSTAGRAM